30 Mayıs 2008 Cuma

Pırasa Yemeği

Biz pırasa yemeğini pek zeytinyağlı şeklinde yapmayız. Sıcak ve bol limonlusunu tercih ederiz.

Prasa_yemei_1

Malzemeler: (4-5 kişilik)

  • 750gr pırasa
  • 2 orta boy havuç
  • 1.5 çay bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 çorba kaşığı bitkisel yağ
  • 1.5 su bardağı sıcak su

Yapılışı:

  1. Pırasaları 5-6 mm kalınlığında doğrayın ve suda 5 dk bekletin.
  2. Havuçların dışını kazıyın ve 2-3 mm kalınlığında doğrayın ve onuda kararmaması için biraz su dolu bir kabın içine alın.
  3. Tencereye yağı ilave edin. Havuçları sudan süzüp 2-3 dk kadar yağda orta hararetli ateşte kavurun.
  4. Daha sonra pırasalarında suyunu süzüp tencereye ilave edin. Ve hemen arkasından salça ve kırmızı toz biberinide ilave edin. Bu şekilde kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
  5. Bu arada pirinçleri ayıklayın ve yıkayıp suyunu süzün.
  6. Pırasalar saldığı suyu çekince pirincini, tuzunu ve sıcak suyunu ilave edin ve yemek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin( eğer suyunu çektiğinde havuçlar daha diri ise 1 çay bardağı daha sıcak su ilave edip pişirin.)
  7. Limon eşliğinde sıcak olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

*** Bu yemek zeytin yağlı pırasa değildir. Zeytinyağlının içinde salça olmaz ve zeytinyağı ile yapılır ve içinde azıcıcık şeker olur.

*** Ayrıca pıara yemeğini kıymalıda yapabilirsiniz. O zamana havuçlardan önce 150gr kıymayı kavurun ve daha sonra diğer aşamalara sırasıyla devam edin. Biz böylesini tercih ediyoruz.

Hiç yorum yok: